niedziela, 6 stycznia 2013

Zielona zupa z groszku i szpinaku

Podawałam już kiedyś przepis na zieloną zupę z pesto. Ta zupa jest jeszcze bardziej zielona, bo dwa główne jej składniki to zielony groszek i zielony szpinak. Odrobina kminu rzymskiego dodaje zupie intrygującego smaku.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 opakowanie szpinaku (ok. 200 g)
  • 1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 500 g)
  • 1,5 l wywaru
  • szczypta gałki mauszkatołowej
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać kmin rzymski (najlepiej uprzednio roztarty w moździerzu) i jeszcze chwilę podsmażyć.
Dodać umyty szpinak, zielony groszek i wywar. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Zupę zmiksować i przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na talerzu posypać startym parmezanem (lub wiórkami parmezanu).
Smacznego!

1 komentarz: