Składniki:
- 1,5 kg sera na sernik
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 10 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ewentualnie Sernix lub inny fix do serników)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6-8 łyżek kaszy manny
Utrzeć ser z miękkim masłem i cukrem. Dodać 10 żółtek
, budyń i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
, budyń i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
Ubić 10 białek i delikatnie mieszając dodać do ciasta wraz z kaszą manną.
Formę (najlepiej prostokątną 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać delikatnie ciasto do formy.
Piec najpierw 15 minut w temperaturze 170 stopni górną i dolną grzałką, a następnie ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni używając jedynie dolnej grzałki (dzięki temu sernik się upiecze, a góra nam się nie przypali, jak to często bywa przy pieczeniu serników). Dopiec ok. 15 minut włączając na koniec obie grzałki. Sernik powinien się piec ok. 1-1,1/4 godziny.
nie ważne jaki sernik, na spodzie, bez czy z ziemniakami, wszystkie ubóstwiam, ten też :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana :)!