niedziela, 6 stycznia 2013

Sernik Agnieszki

Jest mnóstwo przepisów na serniki: na kruchym spodzie i bez, z ziemniakami, z budyniem, mąką ziemniaczaną. Nie lubię monotonii w kuchni, więc często próbuję nowych przepisów. Są jednak sytuacje, gdzie nie ma miejsca na eksperymentowanie i ryzyko, że coś może się nie udać. Święta to właśnie taki czas. Kiedy zastanawiałam się, według jakiego przepisu zrobić świąteczny sernik, uznałam, że to musi być sernik wg przepisu Agnieszki, jednej z nielicznych osób, których entuzjazm w kuchni jest nie mniejszy od mojego. :-)


Składniki:

  • 1,5 kg sera na sernik
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ewentualnie Sernix lub inny fix do serników)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek kaszy manny
Utrzeć ser z miękkim masłem i cukrem. Dodać 10 żółtek
, budyń i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
Ubić 10 białek i delikatnie mieszając dodać do ciasta wraz z kaszą manną.
Formę (najlepiej prostokątną 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać delikatnie ciasto do formy. 
Piec najpierw 15 minut w temperaturze 170 stopni górną i dolną grzałką, a następnie ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni używając jedynie dolnej grzałki (dzięki temu sernik się upiecze, a góra nam się nie przypali, jak to często bywa przy pieczeniu serników). Dopiec ok. 15 minut włączając na koniec obie grzałki. Sernik powinien się piec ok. 1-1,1/4 godziny. 

1 komentarz:

  1. nie ważne jaki sernik, na spodzie, bez czy z ziemniakami, wszystkie ubóstwiam, ten też :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)!

    OdpowiedzUsuń