niedziela, 6 stycznia 2013

Zupa z pomidorów i papryki

Najlepiej byłoby użyć do przygotowania tej zupy świeże pomidory. Ponieważ jednak nie sposób teraz poza sezonem kupić dojrzałe, aromatyczne pomidory, zdecydowanie lepej jest wykorzystać pomidory z puszki. 
Latem, kiedy pomidory znów będą smakować jak pomidory, będzie można ugotować tę zupę ze świeżych pomidorów.


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (lub w sezonie 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów)
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 l wywaru
  • 3-4 suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • parmezan 
Paprykę umieścić pod grilem w piekarniku i piec do lekkiego zwęglenia skórki z każdej strony. Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Jeżeli używamy świeże pomidory, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory (i świeże, i te z puszki, o ile są w całości) posiekać i dodać do cebuli. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
W międzyczasie obrać paprykę ze skórki i pokroić na paseczki. Dodać do pomidorów i wlać wywar. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Suszone pomidory zmiksować na pastę (można dodać odrobinę oleju, jeśli pomidory wydają się zbyt suche). Pastę dodać do zupy. Chwilę jeszcze pogotować wszystko razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z tartym parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz