niedziela, 6 stycznia 2013

Biała bajaderka

Bajaderka to, najogólniej mówiąc, ciasto lub ciastko przygotowane z resztek innych ciast. Ponieważ jednak bajaderka to samo w sobie pyszne ciasto, nie ma powodu, by przygotowywać je tylko wtedy, gdy mamy jakieś resztki. Bajaderka daje nieograniczone możliwości. Od nas tylko zależy, co dodamy do pokruszonego ciasta. Ja dodałam to, co akurat miałam (zresztą dlatego tylko moja bajaderka jest biała, a nie w kolorze czekolady). Efekt był pyszny.


Składniki ciasta:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
  • 1 szklanka mleka
  • mały kieliszek dowolnego likieru
  • bakalie
  • orzechy
  • pokruszona lub starta biała czekolada
  • polewa z białej czekolady lub lukier
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od utarcia jajek z cukrem. Kiedy będą już białe i puszyste, dodajemy posiekane masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim blachę (ok. 20x30cm) i pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Kiedy ciasto będzie upieczone, przekładamy ok. 1/3 ciasta to mniejszej foremki, np. keksówki. Pozostałą część ciasta kruszymy i mieszamy w misce z dodatkami. Ja dodałam ok. 50 g wiórków białej czekolady, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową i limonkową i płatki migdałowe (stąd moja bajaderka zachowała biały kolor, ale dodatki mogą być dowolne). Mieszamy, po czym zalewamy likierem i szklanką gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód z ciasta w foremce. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Na koniec polewamy lukrem lub polewą. Ja użyłam gotową polewę z białej czekolady i posypałam cukrowymi gwiazdkami.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. o, to coś nowego, po raz pierwszy widzę białą bajaderkę, bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń