wtorek, 27 listopada 2012

Krem z ziemniaków i groszku

Szybka, sycąca zupa, w sam raz na jesienno-zimową porę. Zamiast mrożonego groszku można użyć groszku z puszki, ale zupa straci wtedy nieco i na smaku, i na kolorze.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem lub 1 cebula i 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1,5 l wywaru, najlepiej warzywnego
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę i ziemniaki i smażyć kilka minut. Wlać wywar i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucić do garnka groszek i gotować jeszcze przez kilka minut. 
Zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany szczypior.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz