piątek, 10 sierpnia 2012

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka te przygotowałam jako bazę do przekąski z łososiem i serkiem chrzanowym (przepis wkrótce). Dlatego też nie są słodkie, choć nieco cukru zawierają. Dodając jednak kilka dodatkowych łyżek cukru otrzymamy pyszne, kruche ciasteczka na deser.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 175 g mąki pszennej białej lub pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru (ewentualnie 2-3 łyżki więcej, jeśli ciastka mają być słodkie)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
Masło zetrzeć na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami, rozcierając w rękach, aż składniki się połączą. Lekko wyrobić, aż utworzy się kula, i odstawić na kilkanaście minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. 
Rozwałkować cienko ciasto i wykrawać okrągłe ciasteczka (można też pokroić na kwadraty lub romby). Układać na blasze na papierze do pieczenia. Piec ok. 12 minut. Zdejmować z blachy dopiero po schłodzeniu. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Świetne ciacha ! Takie idealnie płaskie. Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj zrobiłam bardzo podobne:-) dodatkowo polałam je czekoladą. pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z czekoladą. Pewnie smakowały podobnie jak Digestive z czekoladą, moje ulubione kupne ciastka. Muszę wypróbować. :-)

      Usuń
  3. Irenko, jak to robisz, że nie rozlewają ci się na blasze? Robiłam z różnych przepisów internetowych i zawsze wychodziły cienkie, połączone ze sobą kwadraty (na całej blasze)... aż się zniechęciłam do ciastek owsianych :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na te ciasteczka jest bardzo zwarte, przez co nawet dość ciężko je cieńko rozwałkować. Mimo zawartości proszku do pieczenia prawie wcale nie rosną, ci mi odpowiada, bo dzięki temu wychodzą cieńkie, chrupkie ciasteczka.
      Trzeba je tylko dobrze rozwałkować na około 3-4 milimetry.

      Usuń