sobota, 28 kwietnia 2012

Zielona zupa z pesto

Zielona zupa swój kolor zawdzięcza białym i zielonym warzywom użytym do jej przygotowania. Jej nazwa, stworzona na własny użytek, w żadnym razie nie ma nic wspólnego z brakiem świeżości. Wręcz przeciwnie, zupa jest świeża i lekka, a dzięki pesto pachnie Italią.

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 2 l bulionu
  • 2-3 łyżki zielonego pesto
  • olej
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone ziemniaki i chwilę razem smażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone w plasterki łodygi selera (należy pamiętać o obraniu łodyg z
zewnętrznych włókien), a po 5 minutach pokrojone na półplasterki cukinie. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pesto. Wymieszać i podawać
Do zupy można też dodać inne warzywa. Jeśli chcemy, by nazwa zupy była aktualna, wybierajmy zielone lub białe warzywa, takie jak fasolka, brokuły, kalafior, itp.
Pesto można zrobić samodzielnie, miksując garść liści bazylii, z czosnkiem, oliwą, orzeszkami pinii (pestkami słonecznika, migdałami, itp) oraz serem (grana padano, parmesan) i soli. Dziś, kiedy okazało się, że słoiczek pesto stojący w lodówce jest pusty, zrobiłam pesto z bazylii, nieobranych migdałów (spieszyłam się i nie chciało mi się blanszować i obierać), czosnku i oliwy. Nie dodałam sera, bo nie miałam akurat odpowiedniego.

1 komentarz:

  1. Irenko, Twoje dania są takie smakowite a co najważniejsze takie szybkie i łatwe! że chyba wygrasz na mojej liście z whiteplatem.. ;-)
    pzdr a.b.

    OdpowiedzUsuń