niedziela, 14 grudnia 2014

Jak przedłużyć trwałość owoców i warzyw?

Wszyscy wiemy, jak ważne jest, by nie marnować żywności. Wyrzucanie jedzenia to plaga w rozwiniętych krajach. Każdemu jednak się zdarza od czasu do czasu, że ogórek wyjęty z lodówki, który ma być pokrojony na mizerię, okazuje się być zepsuty, a sałata, która jeszcze dzień wcześniej była świeża i jędrna, teraz jest zwiędła i do niczego się już nie nadaje. 

Odkąd kompostuję odpadki roślinne, nie mam już w podobnych przypadkach aż takich wyrzutów sumienia jak dawniej, ale i tak nie po to robimy zakupy, by produkty lądowały w kompostowniku, nie wspominając już o koszu na śmieci.

Zestawiłam więc poniżej sprawdzone sposoby przechowywania owoców i warzyw. Mam nadzieję, że będą pomocne.


*****

Włóż cebule do pończochowych rajstop i zawiąż supeł między pojedynczymi cebulami. Dodatkowy bonus takiego rozwiązania to ciekawa instalacja ścienna!

http://www.seriouseats.com

Zamroź posiekany szczypior w plastikowej butelce. Ważne, by przed zamrożeniem szczypior był zupełnie suchy.

http://lunchinabox.net

Świeże zioła najlepiej jest przechowywać w lodówce. Można po umyciu i wysuszeniu zawinąć je w folię aluminiową. Ten sposób jest świetny również w przypadku sałaty, rukoli, brokułów, itd. Zioła, sałaty pozostają świeże i jędrne ponad tydzień. Sprawdzone!
Drugi sposób to umieszczenie ziół w pojemniku z wodą, przykrycie folią spożywczą lub woreczkiem foliowym, zabezpieczenie całości gumką i przechowywanie w lodówce w pozycji pionowej.
Źródło: http://www.buzzfeed.com

Źródło: http://www.buzzfeed.com






Są nawet specjalne produkty do przechowywania świeżych ziół. Jak głosi producent pojemnika na zdjęciu obok, zioła pozostają świeże nawet do trzech tygodni.











Wypłukanie świeżych truskawek i malin w roztworze octu (1 część octu na 10 części wody), odsączenie, a następnie przepłukanie w czystej wodzie ma ponoć gwarantować, że tak nietrwałe owoce jak maliny będziemy mogli przechowywać w lodówce do tygodnia, a truskawki nawet dwa tygodnie. Muszę wypróbować w sezonie!

Źródło: http://www.passionforsavings.com 

 Dodanie kilku jabłek do worka ziemniaków zapobiega ich kiełkowaniu.

Źródło:http://www.scp-wiki.net

 Ziołowe kostki to nie tylko doskonały sposób przechowania ziół, ale również pomoc w szybkim doprawieniu potraw. Do zamrożenia nadaje się tymianek, oregano, szałwia i rozmaryn. Posiekane zioła umieszczamy w pojemnikach na kostki lodu i zalewamy oliwą z oliwek.

Źródło: http://www.thekitchn.com

Jeżeli pozostanie nam umyta sałata, wystarczy włożyć do salaterki złożony arkusz papieru kuchennego i nakryć całość folią spożywczą. Papier będzie absorbował wilgoć , która jest zwykle głównym sprawcą więdnięcia sałaty (dobrze jest wymienić ten papier po jakimś czasie).

Źródło: http://img.gawkerassets.com 

Pomidory nie powinny być przechowywane w plastikowych woreczkach ani pojemnikach. Etylen, który nie będzie miał ujścia, spowoduje przyspieszone przejrzewanie pomidorów.

Niedojrzałe pomidory przechowujemy ogonkami w dół w papierowej torebce, albo ułożone w jednej warstwie w kartonie z dala od bezpośredniego światła.

Dojrzałe pomidory przechowujemy ogonkami do góry, również w jednej warstwie. Najlepiej, by się nie stykały ze sobą.

Nie przechowujemy pomidorów w lodówce! Niska temperatura pozbawia je całego smaku i aromatu.

Źródło: http://www.yumsugar.com


Imbir najlepiej jest zamrozić. Zamrożony imbir lepiej się ściera. Co więcej, nie trzeba go wtedy nawet obierać, bo skórkę również można zetrzeć bardzo drobno.

Źródło: http://lowcarbdiets.about.com
Źródło: http://designyoutrust.com






Pieczarki powinniśmy przechowywać w papierowej torebce w lodówce, albo w jakimś chłodnym miejscu. W plastikowym pojemniku lub torebce gromadzi się wilgoć powodując pleśń.




A jakie są Wasze wypróbowane sposoby na przechowywanie produktów żywnościowych tak, by przedłużyć ich świeżość? Podzielcie się, proszę, swoimi radami w komentarzach.




3 komentarze: