niedziela, 17 listopada 2013

Pasta z bakłażana

Dziś proponuję prostą pastę z bakłażana. Bakłażan to takie warzywo, które świetnie wchłania smaki wszelkich przypraw i dodatków, ze swej strony dodając potrawie objętości. Dlatego świetnie się nadaje do duszenia z innymi warzywami. Pasta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na zdjęciach towarzyszy jej świeżo upieczony chleb, na który przepis podam w następnym wpisie.

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów (ew. ok. 1/2 kg świeżych, mięsistych pomidorów)
  • 1 mała puszka drobnego zielonego groszku (lub 1/2 zwykłej, typowej puszki groszku)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
Bakłażany upiec w gorącym piekarniku. Oznaką, że bakłażan jest upieczony jest pomarszczona skórka. Może być nawet lekko zwęglona. Po wyjęciu przykryć bakłażany ściereczką, łatwiej będzie ściągnąć skórkę.
Kiedy nieco przestygną, zdjąć skórkę i wyrzucić pestki.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną wcześniej cebulę. Dodać pomidory z puszki (lub posiekane, świeże, odciśnięte z nadmiaru soku) i miąższ bakłażanów. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć kilka minut, aż smaki się przenikną. Po zdjęciu z ognia, dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i odsączony groszek. Delikatnie wymieszać.



Smacznego!






4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie już wyobrażam sobie jej smak na ciepłej grzance ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ireno, litości... Kiedy będzie przepis na chleb? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn pasta na pewno pyszna, ale chciałam wypróbować w duecie :)

      Usuń
    2. Obiecuję jeszcze dziś wieczorem. :-)
      Potrzebuję chyba takiego przynaglenia, bo mi rośnie kolejka potraw obfotografowanych, czekających na wrzucenie na bloga. Jedynie czasu brak...

      Usuń