niedziela, 6 października 2013

Kruszon

Kruszon, inaczej nazywany pleśniakiem lub skubańcem, to ciasto bardzo popularne w polskich domach. Moja mama często je piekła z domowym dżemem lub powidłami. Nie dodawała kakao do wierzchniej warstwy ciasta, jak ja robię. Nie jest to konieczne. 
Mimo aż pięciu warstw ciasto jest łatwe. Można użyć dowolnego dżemu. Ja preferuję domowe powidła lub dżem z czarnej porzeczki. Doskonale sprawdzi się też dżem wiśniowy.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 dużego słoika (ok. 7 łyżek) dżemu z czarnej porzeczki (lub innego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
Oddzielić żółtka od białek. Połączyć mąkę, masło, proszek do pieczenia, żółtko i ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać łyżkę kakao i jeszcze raz zagnieść. 
Białko ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo, wciąż ubijając, dodać szklankę cukru pudru.
Dno tortownicy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) wykleić jedną częścią ciasta i nakłuć je widelcem. Następnie wyłożyć dżem i równomiernie go rozprowadzić. Warstę dżemu pokryć startą na tarce o dużych oczkach lub rozkruszoną drugą częścią ciasta. Na to wyłożyć ubitą pianę. Wierzch pokryć startą lub rozkruszoną kakaową częścią ciasta.
Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz