piątek, 27 kwietnia 2012

Rybne curry


Curry oznaczało kiedyś dla mnie po prostu przyprawę, jaką można kupić w każdym sklepie. Dopiero z czasem zaczęłam odkrywać bogactwo kuchni indyjskiej, jej aromaty. Mam w domu podstawowe przyprawy i z radością ucieram je w moździerzu, rozkoszując się ich aromatem. Nie trzeba się zniechęcać brakiem jakiejś przyprawy. Ja np. zastępuję koncentrat z tamaryndowca, często występujący w przepisach kuchni indyjskiej, zwykłą cytryną. Tamaryndowiec jest już w naszych sklepach, przynajmniej w tych, sprzedających produkty orientalne, więc na pewno go kupię.  Liście kafiru kupiłam w dziale spożywczym Marks&Spencer. Zachęcam do zakupu kminu rzymskiego (kuminu) i stosowania go w kuchni. Niewielka szczypta tej przyprawy dodana np. do gulaszu wołowego bardzo wzbogaca jego smak. Brakującą przyprawę można też po prostu pominąć. Może efekt końcowy nie będzie identyczny z pierwowzorem, ale też na pewno smaczny.

Składniki:
  • 1 kg filetów z ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonych na kawałki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili, drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki nasion kolendy
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka koncentratu tamaryndowca (ew. soku z cytryny)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 posiekane cebule
  • 1/2 szklanki wody
  • olej
  • 2 duże dojrzałe posiekane pomidory lub puszka pomidorów w zalewie (też posiekać)
  • 3 listki kafiru
  • puszka mleka kokosowego
W blenderze zmiksować na papkę wiórki kokosowe, czosnek, chili, kmin rzymski, koncentrat z tamaryndowca, imbir i połowę cebuli z wodą.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pozostałą cebulę, dodać papkę i podgrzewać razem ok. 2 minut.
Dodać pomidory, liście kafiru i mleko kokosowe. Gotować kilka minut.
Dodać rybę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. ciekawszy smak będą miały przyprawy uprażone na patelni na sucho. Poźniej dodajemy płynne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę. Na pewno wypróbuję. :)

      Usuń