Obiad w pół godziny

Strony

niedziela, 26 maja 2013

Suflet serowy

Suflet zwykle zaliczany jest do dań, które wymagają jakichś wyższych umiejętności kulinarnych. Wcale tak nie uważam. Wystarczy tylko nieco delikatności przy mieszaniu składników z ubitym na pianę białkiem i nieuleganie pokusie otwierania piekarnika w czasie pieczenia, a suflet powinien się udać.
Suflet, który proponuję, jest dodatkowo zagęszczony odrobiną beszamelu, więc prawdopodobieństwo opadnięcia jest jeszcze mniejsze. 
Podałam ten suflet na przystawkę wraz z pieczonymi szparagami z boczkiem. Szparagi piekły się razem z sufletem.

Składniki (na 5 sztuk):

  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 120 g startego parmezanu (lub innego twardego sera o wyrazistym smaku)
  • łyżka oleju i łyżka tartej bułki do foremek
Foremki do sufletu wysmaruj odrobiną oleju (nadmiar wytrzyj papierem) i wysyp tartą bułką.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż 1-2 minuty. Dolej mleko i energicznie mieszając trzepaczką gotuj, aż sos zgęstnieje. 
Przelej sos do miski, dodaj żółtka i ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą (ostrożnie, bo parmezan jest słony) i pieprzem.
Białka ubij na sztywną pianę. Do masy dodaj dwie łyżki piany i wymieszaj. Potem ostrożnie wymieszaj z resztą piany.
Napełnij foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż suflet urośnie i ładnie zrumieni się na wierzchu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz