W tym przepisie proponuję biszkoptową roladę, której przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg_uKfwmEcEjGTFgcNewmyPRiP_bDJKdGbqw_dd6zpFzyAnH_ANVPPFAQyesw_y-UT0vxiitlI9TM4esmQg6UUDXyMQVJuTxVXE2IxZ81F_e1xf0u5TstWZcwtNB5cGxirpeESwOE5_3NZ/s280/IMG_20130505_150029.jpg)
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo 4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek dowolnego dżemu
Dużą blachę lekko wysmarować tłuszczem i przykryć papierem do pieczenia (chodzi o to, by papier przylgnął do blachy i płynne ciasto nie dostało się pod papier).
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kilkakrotnie przesiać, aby była bardzo lekka i napowietrzona. Po trochę dodawać mąkę z proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCmQKRlPzdsSbF0V0kabVBnVr8nG3HACZisdAwfQhvPCy4RfGTFkBJlcUApdn6Fcv0TkTHDbgyyOnfglbjjwgf4Piiikzj7deTWifek_mKbefEmxh4SYTcl8TzH2VjVocLZTDYk2N8jsyK/s280/IMG_20130505_150154.jpg)
Na stolnicy rozsypać pozostały cukier puder i wyłożyć upieczone ciasto papierem do góry. Delikatnie zdjąć z wierzchu papier i natychmiast zwinąć roladę. Odwinąć, posmarować dżemem i ponownie zwinąć. Odciąć brzegi rolady, by była równa.
Smacznego!
Przepyszna rolada i do tego szybka, przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDla dekoracji zawsze można posypać jakimiś smacznymi i ładnie wyglądającymi dodatkami ;)
OdpowiedzUsuń