Zawsze traktowałam bakłażan jako "wypełniacz" przejmujący smak towarzyszących mu składników. W tym przepisie bakłażan występuje w roli głównej, a danie jest pyszne i wystarczająco sycące, by stanowić samodzielne danie.
Składniki:
- dwa średniej wielkości bakłażany
- 1/2 l zagęszczonego soku pomidorowego
- 100 g tartego parmezanu
- 1/2 pęczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Bakłażany umyć i pokroić na plastry grubości ok. 1-1,5cm. W miseczce wymieszać sok pomidorowy z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę i partiami smażyć bakłażana z obu stron do
lekkiego zrumienienia. Dolewać oliwę w razie potrzeby, ale nie przesadzać z ilością, bo ile byśmy nie wlali na patelnię, bakłażan i tak wszystko "wypije".
lekkiego zrumienienia. Dolewać oliwę w razie potrzeby, ale nie przesadzać z ilością, bo ile byśmy nie wlali na patelnię, bakłażan i tak wszystko "wypije".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1Wepv165g2ZrWuLR3r4YK4SiF8j_uAr3BeH-eXTwF9oiR1sqfRBGBVCZEXXWD6cY-ae1zfskveHv5ALq9EwijifXFMKXSu_4G0feAoxlU0tgVXxCPyexJbb7SF1fBAErm3JF9jjvApBck/s200/IMG_20121121_152728.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9UL968XG5NiO2GXv-mRQSvOKZqhQ8MMg-n3_varInpgnFruf0yGO3KuEspPY7FV2xsFn7DfT0Mcy0Wm1NgWtyryMo_X6kzLa69zN_rP8WMviBycY3wOJ0dhU10SERpJPMfTlrDNmErUyx/s200/IMG_20121121_153052.jpg)
Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 minut, aż ser się roztopi i ładnie przyrumieni.
Smacznego!
Witam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. Zapaszam do siebie http://wmojejmagicznejkuchni-czekoladowo.blogspot.com/
Własnie wsadziłam do pieca bakłażany :), jestem z tych nawiedzonych, co nie solą, więc nie mogę odstawić by usunąć gorycz ;), ale czasem wydłubuję trochę pestek, bo wg mnie są dosyć pikantne :).
OdpowiedzUsuńZobaczymy jak nam zasmakuje, my bakłażanojady jessteśmy, ale jeszcze takiej wersji nie robiliśmy, za to faszerowaliśmy pomidorami, ale z faszerowaniem więcej roboty, dlatego ten przepis mi się wybitnie podoba.
Dam znac po spożyciu.
Pozdrawiamy
M.A.J. :)