W tym przepisie wzbogacona jest i sosem ostrygowym, i papryczką chili, ale jeśli ktoś nie ma tych składników, naprawdę wystarczy sos sojowy.
Kapusta pekińska stanowi tu dodatek do polędwiczek z indyka (ostatnio pojawiły się w sprzedaży same polędwiczki). Zamiast polędwiczek z indyka doskonale sprawdzą się także polędwiczki wieprzowe lub piersi z kurczaka.
Składniki:
- 3 polędwiczki z indyka (starczą na ok. 5 osób)
- olej do smażenia
- średniej wielkości główka kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 łyżki sosu ostrygowego
- ok. 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- 2-3 łyżki szczypiorku (niekoniecznie)
Na patelni rozgrzać olej, umieścić na nim polędwiczki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć po ok. 7 minut na każdej stronie, po czym przykryć i trzymać w cieple przez kolejne co najmniej 5 minut, by polędwiczki "doszły" w środku.
Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, a potem jeszcze każdą połowę także wzdłuż na pół. Otrzymamy cztery części.
Na oleju podsmażyć krótko posiekany czosnek i pokrojoną na plasterki i pozbawioną pestek papryczkę chili. Ułożyć na patelni kapustę, polać sosami i kilkoma łyżkami wody. Przykryć i dusić przez kilka minut, dopóki kapusta nie zmięknie. Podawać z polędwiczkami pokrojonymi na grube plastry. Ćwiartki kapusty można przekroić w poprzek na pół, by otrzymać więcej porcji, ale dopiero po uduszeniu, by się nie rozpadły.
Sosem z patelni z kapustą polać i kapustę, i mięso. Można posypać szczypiorkiem.
Irenko, czy ty czytasz w moich myślach? Dzisiaj sobie myślałam, że mam w zamrażalniku polędwiczki i dobrze by było coś z nimi zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że mam zdolności czytania Twoich myśli. Zaczynam się bać..... :-)
UsuńOd kiedy indyk posiada poledwice?
OdpowiedzUsuńod zawsze, polecam dobry sklep mięsny
OdpowiedzUsuń