Składniki:
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
Masa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany kremówki
- wiórki czekolady do dekoracji
Formę do tarty o średnicy około 20 cm (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem. Mąkę, kakao, cukier puder i sól posiekać z masłem (masło powinno być schłodzone), a następnie dodać żółtko, odrobinę bardzo zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść do formy. Tak przynajmniej powinno się zrobić zgodnie ze sztuką, ale często po prostu wylepiam formę ciastem. Efekt ten sam.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, obciążyć ziarnami fasoli i wstawić do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika. Po upływie kwadransa usunąć fasolę i bez przykrycia piec ciasto kolejne 5 minut. Wystudzić.
Masę czekoladową, a właściwie klasyczny ganache, przygotowujemy podgrzewając śmietankę aż do wrzenia, a następnie zalewając nią pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ganache przelać na upieczony spód i po przestygnięciu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady (ja użyłam do dekoracji i białą, i czarną czekoladę).
i weź się człeku odchudzaj, nie da się
OdpowiedzUsuńZnam ten ból. Ja się odchudzam przez całe moje dorosłe życie....Na szczęście, z przerwami na takie przysmaki jak ten ;-)
Usuńfajna:)jak nas zlapie"chec na" to zrobimy:)
OdpowiedzUsuń