Przeważnie robię szaszłyki z mięs, które nie wymagają długiego pieczenia czy smażenia: z kurczaka, indyka, polędwicy wołowej (coraz rzadziej, bo cena odstrasza) lub, tak jak w tym przepisie, z polędwicy wieprzowej. Naszym ulubionym sosem do szaszłyków jest sos barbecue. Informację, jak przygotować sos BBQ, znajdziecie w cieszącym się niezmiennie największą popularnością na moim blogu przepisie na Żeberka w sosie barbecue.
Składniki:
- 2-3 polędwiczki wieprzowe
- ok. 150 g boczku wędzonego
- 2-3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/4 szklanki oleju
- sól, pieprz
Polędwiczki pokroić w ok. 3-centymetrową kostkę. Osolić. Olej wymieszać ze słodką papryką. W misce wymieszać mięso z paprykowym olejem i pozostawić do marynowania na kilka godzin, albo na całą noc.
Boczek i paprykę pokroić w kostkę. Cebule na cząstki w zależności od wielkości tak, by wszystkie składniki były mniej więcej takie same.
Nadziewać po kolei poszczególne składniki. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na patelni grillowej, pod grillem w piekarniku albo na ruszcie, aż mięso będzie upieczone i lekko zrumienione.
Podawać z dowolnym sosem, albo i bez.
Smacznego!
Smakowicie to wygląda - jeszcze tak przyrządzonego nie jadłem :/
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, a mężczyżni w moim domu są nimi zachywceni:)
OdpowiedzUsuńwygląda wykwintnie... narobiłaś mi apetytu ... :)
OdpowiedzUsuń