Mąkę orkiszową z powodzeniem można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Przepis pochodzi z książki "Kitchen. Recipes from the heart of the home" Nigelli Lawson.
Składniki (na 12 dużych muffinek):
- 2 jabłka,
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu
- 125 g brązowego cukru,
- 4 łyżki brązowego cukru dodatkowo na posypkę,
- 125 ml miodu,
- 60 ml jogurtu,
- 125 ml oleju,
- 2 jajka,
- 75 migdałów (niełuskanych)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 1 łyżeczkę cynamonu.
W drugiej misce roztrzepać miód, jogurt, olej i jajka.
Migdały posiekać niezbyt drobno i połowę dodać do mąki z sypkimi składnikami.
W małej miseczce przygotować posypkę mieszając drugą połowę posiekanych migdałów, drugą łyżeczką cynamonu i 4 łyżkami brązowego cukru.
Połączyć sypkie składniki z płynnymi delikatnie mieszając tylko do chwili, aż nie będą suche. Dodać jabłka i wmieszać je do ciasta. Nie mieszać zbyt długo. Im bardziej grudkowate ciasto, tym bardziej kruche mufinki.
Wypełnić foremki do muffinek ciastem, a wierzch posypać mieszanką cukru, migdałów i cynamonu.
Piec przez 20 minut do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz