wtorek, 8 października 2013

Muffinki z jabłkami i migdałami wg Nigelli Lawson

Jabłka, migdały, cynamon.....wymarzony deser na chłodne jesienne dni. Jednak, choć przepis zamieszczam dzisiaj, zdjęcia były robione latem, kiedy piekłam te muffinki (w wersji mini, ale za to w ilości wręcz hurtowej) na przyjęcie weselne Jadzi i Janka.
Mąkę orkiszową z powodzeniem można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Przepis pochodzi z książki "Kitchen. Recipes from the heart of the home" Nigelli Lawson.

Składniki (na 12 dużych muffinek):


  • 2 jabłka, 
  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 125 g brązowego cukru,
  • 4 łyżki brązowego cukru dodatkowo na posypkę,
  • 125 ml miodu,
  • 60 ml jogurtu,
  • 125 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 75 migdałów (niełuskanych)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 1 łyżeczkę cynamonu.

W drugiej misce roztrzepać miód, jogurt, olej i jajka.

Migdały posiekać niezbyt drobno i połowę dodać do mąki z sypkimi składnikami.

W małej miseczce przygotować posypkę mieszając drugą połowę posiekanych migdałów, drugą łyżeczką cynamonu i 4 łyżkami brązowego cukru.

Połączyć sypkie składniki z płynnymi delikatnie mieszając tylko do chwili, aż nie będą suche. Dodać jabłka i wmieszać je do ciasta. Nie mieszać zbyt długo. Im bardziej grudkowate ciasto, tym bardziej kruche mufinki. 

Wypełnić foremki do muffinek ciastem, a wierzch posypać mieszanką cukru, migdałów i cynamonu.

Piec przez 20 minut do zrumienienia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz