Mimo aż pięciu warstw ciasto jest łatwe. Można użyć dowolnego dżemu. Ja preferuję domowe powidła lub dżem z czarnej porzeczki. Doskonale sprawdzi się też dżem wiśniowy.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 dużego słoika (ok. 7 łyżek) dżemu z czarnej porzeczki (lub innego)
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru pudru
Oddzielić żółtka od białek. Połączyć mąkę, masło, proszek do pieczenia, żółtko i ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać łyżkę kakao i jeszcze raz zagnieść.
Białko ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo, wciąż ubijając, dodać szklankę cukru pudru.
Dno tortownicy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) wykleić jedną częścią ciasta i nakłuć je widelcem. Następnie wyłożyć dżem i równomiernie go rozprowadzić. Warstę dżemu pokryć startą na tarce o dużych oczkach lub rozkruszoną drugą częścią ciasta. Na to wyłożyć ubitą pianę. Wierzch pokryć startą lub rozkruszoną kakaową częścią ciasta.
Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz