niedziela, 6 października 2013

Warzywa pieczone z ziołami


Jesień to czas obfitości warzyw. Dynie, cukinie, kabaczki, papryki.....można wymieniać i wymieniać. 
Proponuję prosty przepis z wykorzystaniem jesiennych warzyw i świeżych ziół. Zestaw zarówno warzyw, jak i ziół, może się różnić od mojego. Możemy wykorzystać takie warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ważne, by dodać dobrą oliwę i duuużo czosnku.


Składniki:
  • warzywa: dynia, cukinia, papryka, cebula, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepa 
  • kilka łyżej oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • świeże zioła (szałwia, rozmaryn, oregano, itp.)
  • ocet winny
  • sól, pieprz
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Zioła posiekać lub porwać na kawałki. W żaroodpornym naczyniu wymieszać warzywa z ziołami. Posypać solą, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Polać oliwą i lekko spryskać octem winnym. Dobrze wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej pół godziny.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Brukselki i kalarepy nigdy nie zapiekałam. Muszę spróbować kiedyś jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dotychczas też nie, ale akurat miałam pod ręką kilka zawieruszonych w pojemniku na warzywa brukselek i jedną samotną kalarepę z warzywnej grządki, więc je zapiekłam. Zarówno brukselki, jak i kalarepka były pyszne. Polecam!

      Usuń