Jesień to czas obfitości warzyw. Dynie, cukinie, kabaczki, papryki.....można wymieniać i wymieniać.
Proponuję prosty przepis z wykorzystaniem jesiennych warzyw i świeżych ziół. Zestaw zarówno warzyw, jak i ziół, może się różnić od mojego. Możemy wykorzystać takie warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ważne, by dodać dobrą oliwę i duuużo czosnku.
Składniki:
- warzywa: dynia, cukinia, papryka, cebula, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepa
- kilka łyżej oliwy
- 5 ząbków czosnku
- świeże zioła (szałwia, rozmaryn, oregano, itp.)
- ocet winny
- sól, pieprz
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Zioła posiekać lub porwać na kawałki. W żaroodpornym naczyniu wymieszać warzywa z ziołami. Posypać solą, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Polać oliwą i lekko spryskać octem winnym. Dobrze wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej pół godziny.
Smacznego!
Brukselki i kalarepy nigdy nie zapiekałam. Muszę spróbować kiedyś jak smakują:)
OdpowiedzUsuńJa dotychczas też nie, ale akurat miałam pod ręką kilka zawieruszonych w pojemniku na warzywa brukselek i jedną samotną kalarepę z warzywnej grządki, więc je zapiekłam. Zarówno brukselki, jak i kalarepka były pyszne. Polecam!
Usuń