Postanowiłam wypróbować przepis na pastitsio, śródziemnomorską zapiekankę złożoną z warstwy makaronu, warstwy mięsa (wołowiny lub jagnięciny) i na wierzchu beszamelu z serem.
Mimo iż to danie z nacieplejszych regionów Europy, doskonale nadaje się na okres polskiej zimy, bo jest baaardzo sycące.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia grecka" z serii "Podróże kulinarne" wydanej przez Rzeczpospolitą. Jedyne zmiany, jakie wprowadziłam do przepisu, to pominięcie czerstwego chleba do posypania pastitsio i kostki rosołowej w warstwie mięsnej (kostkom rosołowym mówimy stanowcze "nie"!).
Składniki:
- 250 g makaronu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki startego parmezanu
Sos mięsny:
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 750 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Sos serowy:
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka startego parmezanu
- 2 żółtka
Ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z roztrzepanymi jajkami i serem.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać mięso i, często mieszając, zrumienić je. Dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier, wino i cynamon. Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Odstawić, a kiedy nieco przestygnie, wbić jajko i porządnie wymieszać.
Aby przygotować sos serowy, należy rozgrzać masło na patelni, wsypać mąkę, wymieszać i gotować, cały czas mieszając, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Powoli dolewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać ser i żółtka. Dokładnie wymieszać.
W dużym naczyniu do zapiekania rozłożyć warstwę makaronu i docisnąć do dna. Na warstwę makaronu wyłożyć mięso. Całość pokryć sosem serowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Oryginalny przepis zaleca zapiekanie przez 1 godzinę, ale nam wystarczyło 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz