Składniki ciasta:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- mały kieliszek dowolnego likieru
- bakalie
- orzechy
- pokruszona lub starta biała czekolada
- polewa z białej czekolady lub lukier
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od utarcia jajek z cukrem. Kiedy będą już białe i puszyste, dodajemy posiekane masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim blachę (ok. 20x30cm) i pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Kiedy ciasto będzie upieczone, przekładamy ok. 1/3 ciasta to mniejszej foremki, np. keksówki. Pozostałą część ciasta kruszymy i mieszamy w misce z dodatkami. Ja dodałam ok. 50 g wiórków białej czekolady, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową i limonkową i płatki migdałowe (stąd moja bajaderka zachowała biały kolor, ale dodatki mogą być dowolne). Mieszamy, po czym zalewamy likierem i szklanką gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód z ciasta w foremce. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Na koniec polewamy lukrem lub polewą. Ja użyłam gotową polewę z białej czekolady i posypałam cukrowymi gwiazdkami.
Smacznego!
o, to coś nowego, po raz pierwszy widzę białą bajaderkę, bardzo fajna :)
OdpowiedzUsuń