Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 4 jajka
Sos waniliowy
- 100 g cukru
- 30 g orzechów (dowolnych, byle nie solonych)
Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem okrągłej formy (20-24 cm średnicy). Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1/2 godziny (sprawdzić patyczkiem).
Aby przygotować sos, należy zagotować w rondelku mleko i śmietanę wraz z laską wanilii, i ziarenkami wanilii, które wcześniej wyskrobujemy z przekrojonej wzdłuż laski. Po zagotowaniu odsunąć rondelek z ognia i pozostawić, by zawartość nadal nabierała aromatu. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę, po czym, nadal ubijając, wlewać powoli mleko ze śmietaną (laskę wanilii wyrzucić!). Wlać z powrotem do czystego rondla i mieszając podgrzewać delikatnie, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqSBQQcOQEtuADMAQo-CGHbM0wfKDaUY2qrXsY2WS-8DH-wLp2vIU5Hq53LuIZyBdW4CLTflsZ0DIRAKGj2ZzChwdK8XTIJ1jSl8U1kNfzemK1ku9TrNJUiGB4dBxmeh57DNZ-dlO81p8r/s1600/pobrane+(17).jpg)
Ciasto po wyjęciu z piekarnika polać niewielką ilością sosu i posypać pokruszonych karmelem z orzechami. Resztę sosu podać osobno.
Smacznego!
Wspaniałe :) Zarówno baza jak i wierzch z karmelizowanych orzeszków,mmm!
OdpowiedzUsuń