![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiF4CEsStJJH5xleglot63JU-Z4EK58pzYq-q5PtlwSCDoOU79Ndo97voBGW8HtMnoVFib2wzJsKss3OfqXXO7i1TMy6v3Iw0-TlBte4-mLWyrKjYa_14WG432HpeLorLZuEEHMyJnzbiy-/s1600/pobrane+(7).jpg)
- ok. 150 g młodego szpinaku
- kilka plasterków surowej, suszonej szynki (serrano, parmeńska)
- ok. 25 g twardego sera typu parmesan (ja użyłam dziugasa)
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
Szpinak umyć i osuszyć. Plasterki szynki porozrywać na mniejsze kawałki. Ser pokroić w płatki. Doskonale nadaje się do tego obieraczka do warzyw, szczególnie taka z ząbkowanym ostrzem.
Składniki sałatki umieścić w naczyniu, polać sosem i wymieszać.
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz