Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpz_bRVvxfb6mqHysG91hs48GMTZR8nwE79Yk61EOKLHd4DRmBU2-NS7ctukWyJnb0DoLwqOjHVDN8Q5SZ8nfaw3pyE1gxl9VSgmbKWYWNVcDi-9sJRD-iXYppYSiuml26H55QyEmYzGDp/s320/IMG_20120506_154407.jpg)
- 1 kg chudego surowego boczku
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- sól
- łyżka miodu
- łyżka kuczupu
Boczek umieszczamy skórą do dołu w garnku i zalewamy wodą tak, aby cały boczek był przykryty. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy i sól i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1QuRdywhDU0jMTMSEY9_8cHcwHuE5k1QH48QZkiKBjZMZDCdxwBj435-VO8zuVV74GrZ8qEWXXvYjoMTVsnTjlDURqVpmXQvI1E93agmjLjfqP26zy0ZKGKMjHmPmffsH4AWZ69yD4MXm/s200/IMG_20120506_154105.jpg)
Smarujemy naciętą stronę miodem zmieszanym z keczupem i odrobiną wody i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 40 min. W tym czasie 2-3 razy pędzlujemy glazurą.
W wersji świątecznej można w każdy romb uzyskany po nacięciu tłuszczu w kratkę wbić po jednym gożdziku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz