Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżeczki pasty curry (ewentualnie przyprawy curry)
- 1,5 l bulionu
- szklanka mrożonego zielonego groszku (lub 1 puszka groszku)
- garść pestek słonecznika
W rondlu rozpuścić masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać łyżeczkę lub dwie pasty curry (najlepiej żółtej) lub przyprawy curry. Ilość zależy od tego, jak bardzo intensywny aromat curry chcemy uzyskać. Chwilę razem przesmażyć. Zalać bulionem i dodać kalafior podzielony na różyczki. Gotować około 10 minut, aż kalafior będzie miękki.
Zupę zmiksować, a następnie dodać groszek. Jeżeli używamy groszku z puszki, wystarczy podgrzać całość. Jeżeli używamy mrożonego groszku, trzeba jeszcze chwilę pogotować, aby groszek zmiękł.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (uwaga, łatwo się przypala!) lub w piekarniku i posypujemy nimi zupę na talerzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz