Składniki:
- 500 g mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2-3 łyżeczki soli
- 250-300 ml wody
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- garść oliwek
- garść suszonych pomidorów
- oregano
Połączyć mąkę, drożdże, oliwę, sól i wodę (najlepiej lekko ciepłą, ale nie gorącą!) i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować.
Oliwki pokroić w plasterki (można też użyć całych lub połówek), a suszone pomidory w paski. Oliwki i suszone pomidory ułożyć na cieście lekko wciskając je w głąb ciasta. Całość posypać oregano i lekko skropić oliwą.
Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i piec do zrumienienia, około 15 minut.
och, uwielbiam foccacię <3
OdpowiedzUsuń___
http://takeittasty.blogspot.com