wtorek, 3 grudnia 2013

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Właściwie jest to takie samo ciasto jak na bazę do pizzy, ale bez sosu. Do focacci można dodać zioła i najróżniejsze dodatki, np. szynkę, pomidory, kapary, itd., według uznania. Ja dodałam czarne oliwki i suszone pomidory, a wierzch posypałam oregano.


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 250-300 ml wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść oliwek
  • garść suszonych pomidorów
  • oregano
Połączyć mąkę, drożdże, oliwę, sól i wodę (najlepiej lekko ciepłą, ale nie gorącą!) i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. 
Oliwki pokroić w plasterki (można też użyć całych lub połówek), a suszone pomidory w paski. Oliwki i suszone pomidory ułożyć na cieście lekko wciskając je w głąb ciasta. Całość posypać oregano i lekko skropić oliwą.
Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i piec do zrumienienia, około 15 minut. 

1 komentarz: