poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledzie w aromatycznym oleju

To przepis, który przejęłam od mojego brata, a on z kolei od swojej teściowej. Ja go nieco uprościłam i i w takiej wersji od lat gości na naszym stole.


Składniki:
  • 500 g solonych filetów śledziowych 
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • ok. 1-1,5 szklanki oleju roślinnego
Śledzie wymoczyć. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Włożyć cebulę do rondla, dodać łyżkę słodkiej papryki i zalać cebulę olejem tak, by cebula była całkowicie przykryta olejem. Doprowadzić olej z cebulą do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu przelać zawartość rondla przez sito, zachowując zarówno cebulę, jak i olej.
Wymoczone i opłukane śledzie pokroić na kawałki. W słoju układać na przemian kawałki śledzi i cebulę. Na koniec zalać olejem, który otrzymaliśmy po przecedzeniu. Jeżeli mamy za mało oleju, by zalać cały słoik, można dodać surowego oleju i potrząsnąć słoikiem, by oleje się wymieszały. Jeżeli pozostało na nieco oleju z papryką, to możemy go przechować w małym słoiczku w lodówce i przy następnej okazji zalać nim śledzie przekładając tym razem świeżą (najlepiej sparzoną) cebulką.
Śledzie zalane w słoiku olejem pozostawić na co najmniej jeden dzień w lodówce do "przegryzienia" się smaków.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mój nowy przepis! :) dla leniuchów!
    Szybko i sycąco!
    Zapiekanka "kurczak między ziemniakami" z sosem śmietanowo-serowym
    http://kuchniauann.blogspot.com/2014/01/szybka-zapiekanka-z-kurczakiem-i.html

    Zapraszam!
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja nie dodaję, ale, oczywiście, można dodać. Pozdrawiam.

      Usuń