środa, 29 stycznia 2014

Sałatka z mandarynkami i fetą

Ta prosta sałatka zyskuje wyrafinowany smak dzięki marynowanej fecie. Zanim zabierzemy się do przygotowania sałatki, pozwólmy fecie moczyć się przez kilka godzin w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, oregano, listka laurowego i chili. Ta zalewa będzie potem doskonałym sosem do sałatki.


Składniki:

  • 1 opakowanie fety (albo sera typu feta)
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 liść laurowy
  • mieszane sałaty
  • kilka mandarynek
  • 1 czerwona cebula
Fetę pokroić w kostkę. W miseczce umieścić fetę, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, oregano, rozdrobnioną papryczkę chili i pokruszony liść laurowy. Zalać oliwą tak, by przykryła fetę. Pozostawić na kilka godzin. 

Sałaty porwać na kawałki. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Usunąć błonki z cząsteczek mandarynki. Cebulę pokroić w piórka. 

Wymieszać sałatę, mandarynki, cebulę i odsączoną fetę. Polać oliwą, w której marynowała się feta. Feta jest dość słona, więc raczej nie trzeba solić sałatki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz