Składniki:
- ok. 400 g oliwek zielonych lub czarnych (odsączonych)
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżeczki oregano
- 1 papryczka chili
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki octu winnego
- 7 łyżek oliwy z oliwek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7mLtWzIpQinm94mpJrykYNbQ_m-C7YEaIGxqP8Pei52pe_OAmZnbAOiNNiUEzeRcD96l15mqcJgmbUWVFBNYrjRQh7XISW160jyA-BFG8pVgKvdcsxiRa027vff8TniNCHTNJX2PXLrHp/s280/IMG_20120510_100343.jpg)
Oliwki odsączyć z zalewy. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę jeśli suszona, pokruszyć (uwaga na oczy), albo, jeśli świeża, po usunięciu pestek pokroić w cienkie plasterki. Zmieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nimi oliwki. Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku od czasu do czasu odwracając go na chwilę do góry dnem, by marynata pokryła wszystkie oliwki. Najlepsze na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz