Wszyscy wiemy, jak ważne jest, by nie marnować żywności. Wyrzucanie jedzenia to plaga w rozwiniętych krajach. Każdemu jednak się zdarza od czasu do czasu, że ogórek wyjęty z lodówki, który ma być pokrojony na mizerię, okazuje się być zepsuty, a sałata, która jeszcze dzień wcześniej była świeża i jędrna, teraz jest zwiędła i do niczego się już nie nadaje.
Odkąd kompostuję odpadki roślinne, nie mam już w podobnych przypadkach aż takich wyrzutów sumienia jak dawniej, ale i tak nie po to robimy zakupy, by produkty lądowały w kompostowniku, nie wspominając już o koszu na śmieci.
Zestawiłam więc poniżej sprawdzone sposoby przechowywania owoców i warzyw. Mam nadzieję, że będą pomocne.
*****
Włóż cebule do pończochowych rajstop i zawiąż supeł między pojedynczymi cebulami. Dodatkowy bonus takiego rozwiązania to ciekawa instalacja ścienna!
![]() |
http://www.seriouseats.com |
Zamroź posiekany szczypior w plastikowej butelce. Ważne, by przed zamrożeniem szczypior był zupełnie suchy.
![]() |
http://lunchinabox.net |
Świeże zioła najlepiej jest przechowywać w lodówce. Można po
umyciu i wysuszeniu zawinąć je w folię aluminiową. Ten sposób jest świetny również
w przypadku sałaty, rukoli, brokułów, itd. Zioła, sałaty pozostają świeże i
jędrne ponad tydzień. Sprawdzone!
Drugi sposób to umieszczenie ziół w pojemniku z wodą,
przykrycie folią spożywczą lub woreczkiem foliowym, zabezpieczenie całości
gumką i przechowywanie w lodówce w pozycji pionowej.
![]() |
Źródło: http://www.buzzfeed.com |
![]() |
Źródło: http://www.buzzfeed.com |
Są nawet specjalne produkty do przechowywania świeżych ziół. Jak głosi
producent pojemnika na zdjęciu obok, zioła pozostają świeże nawet do trzech tygodni.
Wypłukanie świeżych truskawek i malin w roztworze octu (1
część octu na 10 części wody), odsączenie, a następnie przepłukanie w czystej
wodzie ma ponoć gwarantować, że tak nietrwałe owoce jak maliny będziemy mogli
przechowywać w lodówce do tygodnia, a truskawki nawet dwa tygodnie. Muszę
wypróbować w sezonie!
![]() |
Źródło: http://www.passionforsavings.com |
![]() |
Źródło:http://www.scp-wiki.net |
![]() |
Źródło: http://www.thekitchn.com |
![]() |
Źródło: http://img.gawkerassets.com |
Pomidory nie powinny być przechowywane w plastikowych
woreczkach ani pojemnikach. Etylen, który nie będzie miał ujścia, spowoduje
przyspieszone przejrzewanie pomidorów.
Niedojrzałe pomidory przechowujemy ogonkami w dół w
papierowej torebce, albo ułożone w jednej warstwie w kartonie z dala od
bezpośredniego światła.
Dojrzałe pomidory przechowujemy ogonkami do góry, również w
jednej warstwie. Najlepiej, by się nie stykały ze sobą.
Nie przechowujemy pomidorów w lodówce! Niska temperatura
pozbawia je całego smaku i aromatu.
![]() |
Źródło: http://www.yumsugar.com |
Imbir najlepiej jest zamrozić. Zamrożony imbir lepiej się
ściera. Co więcej, nie trzeba go wtedy nawet obierać, bo skórkę również można
zetrzeć bardzo drobno.
![]() |
Źródło: http://lowcarbdiets.about.com |
![]() |
Źródło: http://designyoutrust.com |
Pieczarki powinniśmy przechowywać w papierowej torebce w
lodówce, albo w jakimś chłodnym miejscu. W plastikowym pojemniku lub torebce
gromadzi się wilgoć powodując pleśń.
A jakie są Wasze wypróbowane sposoby na przechowywanie produktów żywnościowych tak, by przedłużyć ich świeżość? Podzielcie się, proszę, swoimi radami w komentarzach.
kopiuję z ziołami i pomysł na więdnąca sałatę!
OdpowiedzUsuńStaram się zjadać jak najszybciej ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo słusznie! :-)
UsuńPozdrawiam!