Obiad w pół godziny

Strony

niedziela, 12 maja 2013

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem na ciepło....lub zimno

Tę sałatkę można podać na ciepło jako dodatek do mięsa lub na zimno jako samodzielne danie. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą, która nieźle znosi kontakt z ciepłymi składnikami. Z braku wystarczającej ilości szpinaku dołożyłam sałatę lodową, wiedząc, że sałatka będzie spożywana na zimno. I stąd na zdjęciach sałata. Lepiej jednak poprzestać na samym szpinaku. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 pęczek szczypioru z dymką
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • duża garść młodego szpinaku (lub rukoli)
  • kilka ogórków kwaszonych
  • kilka kawałków papryki konserwowej
Ziemniaki obrać i ugotować. Gorące pokroić w dość dużą kostkę.
Ogórki i paprykę pokroić. Szpinak (lub rukolę) dokładnie umyć.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na niezbyt dużym ogniu posiekany szczypior wraz z dymką oraz drobniutko posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku.
Połączyć ziemniaki z ogórkiem, papryką i szpinakiem. Polać gorącym olejem ze szczypiorem i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz