Obiad w pół godziny

Strony

niedziela, 17 lutego 2013

Warstwowy deser cytrynowy

Właściwie nie wiem, czy to bardziej ciasto, czy deser. Chyba jednak deser, bo spodnia warstwa jest półpłynna. Następnym razem przygotuję go w indywidualnych porcjach w kokilkach, jak suflet. Tak czy inaczej, jest przepyszny! I prosty!

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 cytryny
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 ml mleka
Utrzeć masło z cukrem do białości. Wyszorować cytryny, zetrzeć cienko skórkę
na drobnej tarce, a sok wycisnąć. Otartą skórkę dodać do ucieranego masła, a następnie, cały czas ucierając, kolejno żółtka i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać mleko i sok z cytryny.

Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do zapiekania (lub kokilki) cieniutko wysmarować masłem. Ciasto wlać do formy, a formę umieścić w większym naczyniu (lub na głębokiej blasze) z wodą. Woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości formy. Wstawić wraz z naczyniem do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. i piec ok. 40-45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy deser jest upieczony, dotykając wierzchu. Powinien mieć stałą konsystencję. W czasie pieczenia ciasto się rozwarstwia, tworząc na górze zwarte, ale lekkie, ciasto, a pod spodem pyszny cytrynowy krem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz