Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 opakowanie szpinaku (ok. 200 g)
- 1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 500 g)
- 1,5 l wywaru
- szczypta gałki mauszkatołowej
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać kmin rzymski (najlepiej uprzednio roztarty w moździerzu) i jeszcze chwilę podsmażyć.
Dodać umyty szpinak, zielony groszek i wywar. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Zupę zmiksować i przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na talerzu posypać startym parmezanem (lub wiórkami parmezanu).
Smacznego!
Ale smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń