Warto mieć w lodówce (lub w zamrażalniku) opakowanie ciasta francuskiego. Kiedy chcemy szybko przygotować jakąś smaczną przekąskę, wystarczy wyjąć ciasto i zajrzeć do lodówki, co by można wykorzystać jako dodatek.
Tym razem proponuję proste tarty z mozarellą, świeżym pomidorem i kleksem pesto. Zdjęcia mogą służyć za instrukcję.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kule mozarelli (250 g)
- kilka pomidorów
- sos pesto
- 1 jajko
Ciasto rozwinąć i pokroić na porcje. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie ułożyć na nim plasterki mozarelli i pomidora. Na każdej porcji położyć odrobinę pesto. Przyprawić bardzo ostrożnie solą (pesto jest dość słone) i pieprzem.
Zapiekać piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz