Jeżeli przygotowujemy ten deser dla 4-6 osób, proponuję zmiejszyć podane ilości składników o połowę. Moja beza wyszła ogromna!
- 8 białek
- szczypta soli
- 500 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ja użyłam po prostu mąki kukurydzianej, można też użyć ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki octu
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki (ew. maliny, jagody, brzoskwinie)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a następnie wyrysować na nim okrąg średnicy takiej, jak duży ma być nasz deser.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Oprószyć skrobią kukurydzianą, skropić octem i delikatnie wymieszać.
Nałożyć pianę na okrąg. Wypukłą częścią łyżki spłaszczyć wierzch bezy. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni, wstawić blachę do środka i piec 1 godzinę i 45 minut.
Śmietanę z ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na środek całkowicie ostudzonej bezy.
Owoce umyć, wysuszyć i ułożyć na wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz