Zamiast camemberta można użyć podwójnej ilości mozarelli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQd4eNmCDwkS9k-VobSWGbEx-hnP_WCt7mw93K4fqRiFjqXwgmS4y1FYE1x9ycpFYneX4wAbrztFdIBppi0sIY5L53LIjmDzEE1uotOmvpCNU1L-8qmMJbl0s9E7BZOQjJPg78Ymx-bBwV/s280/IMG_20120527_143755.jpg)
- 0,5 kg chudej, mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- olej do smażenia
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- garść listków oregano
- 2 łyżki przecieru pomidorowego.
- sól, pieprz
- 2 cukinie
- ok. 100 g sera typu camembert
- ok. 100 g mozarelli
Na patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli chcemy, by danie było bardzo pikantne, nie usuwamy pestek). Kiedy cebula zmięknie, dodajemy mięso i rozdrabniając je smażymy, aż straci surowość.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPZ9JjG4sSXXWeclPv0GCIai5mYnOKAa3fCsxOqUMQevdqSpkE-5WuXqaa53nsgmhIxGfGD8mdCa64ftmQUPan8JgWay3bXCFza6r_GbVliIPGCxGGm_iY2SoMqIeR9zL9E1TEe2AXgKyz/s280/IMG_20120527_110250.jpg)
Zawartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania. Cukinie i camembert kroimy w grubą kostkę i mieszamy z mięsem.
Na tym etapie danie można pozostawić nawet przez noc w lodówce i dokończyć dopiero na pół godziny przed podaniem.
Zapiekankę posypać startą mozarellą i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż mięso będzie gorące, a ser się rozpuści i nieco podpiecze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz