Składniki:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół (oregano, tymianek, bazylia lub mieszanka ziół prowansalskich)
- 1 roztrzepane jajko
- sól i pieprz
Zmieszać wszystkie składniki i starannie wyrobić w razie potrzeby dolewając nieco wody lub bulionu. Z masy formować małe klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć klopsiki. Wyjąć i odsączyć.
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów lub 2 duże dojrzałe pomidory pokrojone na kawałki
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu, aż część płynu odparuje i sos się nieco zagęści.
Do sosu dodać klopsiki i podgrzewać razem przez kilka minut.
Smacznego!
ależ cenne rady!
OdpowiedzUsuńRobiłam te klopsiki jakiś czas temu. Wyszły naprawdę super. Dzisiaj będą te z sosem musztardowym ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam te klopsiki ostatnio. Wyszły pysznie. I muszę powiedzieć że jesteś naprawdę mistrzem w przygotowywaniu potraw wyśmienitych i błyskawicznych zarazem w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńDziś robię te z musztardowym sosem.
ab
Dziękuję, ab!
UsuńWłaśnie je robię ! :) Świetny przepis
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie znosiłam klopsów przez cebulę i bułkę tartą, każde smakowały tak samo, czyli dla mnie fatalnie. To już drugi przepis z którego wychodzą pyszne klopsy. Ja podałam je z ciemnym makaronem. Były bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że klopsy smakowały. Polecam też inne przepisy.
UsuńWyszly rewelacyjne. Polecam;)
OdpowiedzUsuńCo do wina to nie polecam cabernet savinion 120
OdpowiedzUsuńA mi te klopsy nie wyszy, rozwalaly sie na patelni, nie dawalam bulki tartej moze dlatego? Jedynie ciut wody. Masa wyszla jak mazia, czulam ce bedzie coś nie tak, za wolna masa miesna.
OdpowiedzUsuń