Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 25 g tłuszczu (miękkiego masła, smalcu, itp)
- 1 torebka suszonych drożdży (7g)
- ok. 450 ml letniej wody
Połączyć wszystkie składniki (nie trzeba robić zaczynu) i dobrze wyrobić (robotem ok. 3 min. na wysokich obrotach). Pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wyrabiać przez 2-3 minuty, po czym przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Poczekać, aż ciasto ponownie zacznie rosnąć, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piec przez ok. 35 min.
Pięknie wygląda ten chleb. Spróbuję zrobić. Ale moje chleby zwykle mają bardzo twardą, spieczoną skórkę. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić.
OdpowiedzUsuńProponuję kombinować z piekarnikiem, np. piec nie z termoobiegiem, ale najpierw góra-dół przez 10 min., a potem tylko dół przez 20 min. i na koniec znów włączyć górę, żeby się przyrumienił. Można też piec dłużej w niższej temperturze.
UsuńPowodzenia! :-)