Wszystkich wiernych czytelników mojego bloga proszę o wybaczenie za miesiące milczenia. Na szczęście sam blog ma się dobrze, a liczba dziennych odwiedzin wzrosła sześciokrotnie. Ogromnie się z tego cieszę i obiecuję poprawę!
Dziś pragnę się podzielić przepisem, opartym na jednym z przepisów z książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana". Potrawa smaczna, efektowna i łatwa do modyfikacji, bo można przecież wykorzystać dowolne warzywa.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- ok. 600 ml wody
- ok. 2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 kulki mozarelli
- 100 g parmezanu (lub innego twardego, dojrzewającego sera)
- oliwa
- bazylia,
- sól, pieprz
Bakłażan, cukinię i paprykę pokroić w plastry, ułożyć na blasze i skropić oliwą. Piec w gorącym piekarniku ok. 20-30 minut. Upieczone warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z rozdrobnioną mozarellą, startym parmezanem i bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na nim nadzienie. Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na plastry grubości ok. 5 cm.
"Ślimaczki" ułożyć niezbyt ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok. 180 st. przez około 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz