Dotychczasowe próby były nieudane, głównie z powodu zakładania grządek warzywnych w nieodpowiednim miejscu. Przegrywałam walkę z perzem. W tym roku mąż zrobił trzy duże podwyższone grządki warzywne. Sprawdziły się doskonale. Szczególnie obficie obrodziły pomidory i cukinie.
Jak wiadomo, najsmaczniejsze są młode cukinie. Jedna cukinia schowała się jednak pod dużym liściem, nie zerwaliśmy jej w porę i urosła do sporych rozmiarów.
Połowę tej cukinii podsmażyłam z ugotowanymi ziemniakami, przyprawiłam ziołami i podałam ze stifado. Drugą połowę na drugi dzień upiekłam z oliwą, czosnkiem i parmezanem. Danie proste, szybkie, ale jakże smaczne.
Składniki:
- cukinie (liczba zależna od wielkości i apetytów)
- oliwa
- kilka ząbków czosnku
- ok. 100 g startego parmezanu
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Jeżeli cukinie nie są już młode, tak jak to było w przypadku mojej cukinii, należy wybrać gniazdo nasienne. Za pomocą widelca delikatnie nakłuwamy cukinię w kilku miejscach, żeby lepiej wchłonęła oliwę. W miseczce mieszamy ok. 1/3 szklanki oliwy (lub odpowiednio mniej, w zależności od tego, ile mamy cukinii) ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Tą mieszaniną dokładnie smarujemy cukinie. Posypujemy obficie startym parmezanem. Ponieważ parmezan jest słony, nie ma potrzeby solić. Można to ewentualnie w razie potrzeby zrobić po upieczeniu.
Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy do zrumienienia.
Smacznego!
Włoska prostota :) to co tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńGratuluję cukini! Moje troszkę mniejsze, ale cieszą mnie baaardzo - pierwszy w życiu ogród, pierwsze cukinie, które uwielbiam. A z serem jeszcze nie próbowałam - pomysł trafia na listę "do wypróbowania"
Pychota! Muszę sobie taką zrobić ! Szkoda tylko, że nie z własnego ogródka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Lucky Club Casino Site: Best Online Casinos to Play at
OdpowiedzUsuńWe have the best luckyclub casino sites that have a huge range of games. the list of all casino sites that offer them. How can I win with your casino?