piątek, 31 stycznia 2014

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych.

Szaszłyki to dobra propozycja nie tylko na obiad, ale również na przyjęcia. Wtedy najlepiej jest użyć krótszych patyczków do nadziewania składników. Ja kupiłam kilka lat temu metalowe "patyczki" do szaszłyków z silikonowymi uchwytami na jednym końcu tak, by można było trzymać szaszłyk w ręce i nie oparzyć się.
Przeważnie robię szaszłyki z mięs, które nie wymagają długiego pieczenia czy smażenia: z kurczaka, indyka, polędwicy wołowej (coraz rzadziej, bo cena odstrasza) lub, tak jak w tym przepisie, z polędwicy wieprzowej. Naszym ulubionym sosem do szaszłyków jest sos barbecue. Informację, jak przygotować sos BBQ, znajdziecie w cieszącym się niezmiennie największą popularnością na moim blogu przepisie na Żeberka w sosie barbecue.



Składniki:

  • 2-3 polędwiczki wieprzowe
  • ok. 150 g boczku wędzonego
  • 2-3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz
Polędwiczki pokroić w ok. 3-centymetrową kostkę. Osolić. Olej wymieszać ze słodką papryką. W misce wymieszać mięso z paprykowym olejem i pozostawić do marynowania na kilka godzin, albo na całą noc.
Boczek i paprykę pokroić w kostkę. Cebule na cząstki w zależności od wielkości tak, by wszystkie składniki były mniej więcej takie same. 
Nadziewać po kolei poszczególne składniki. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na patelni grillowej, pod grillem w piekarniku albo na ruszcie, aż mięso będzie upieczone i lekko zrumienione.
Podawać z dowolnym sosem, albo i bez.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Smakowicie to wygląda - jeszcze tak przyrządzonego nie jadłem :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne, a mężczyżni w moim domu są nimi zachywceni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wykwintnie... narobiłaś mi apetytu ... :)

    OdpowiedzUsuń